Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Zgarnij 3% rabatu na przyszłe zamówienia!
Żurawina suszona 1 kg
Opis
Czy wiesz, że żurawina należy do czołówki roślin o właściwościach prozdrowotnych?
Owoce żurawiny zawierają kwasy organiczne, witaminy B1, B2, B12, C, E prowitaminę A, sole mineralne( miedzi, molibdenu, żelaza, manganu, wapnia, glinu, cynku, srebra, kobaltu).
Żurawina ma właściwości witaminizujące, a także remineralizujące. Działa na nasz organizm wzmacniająco, oraz odtruwająco, dlatego doskonale sprawdza się w dniu detoksu. Podczas słabszych dni kiedy czujemy się ciężko lub po zbyt tłustym posiłku także warto sięgnąć po żurawinę liofilizowaną, gdyż pobudzi nasze trawienie, oraz obniży ciśnienie krwi.
Zastosowanie żurawiny w kuchni:
Suszona żurawina jest idealnym dodatkiem do owsianki czy kaszy manny. Konfitury z żurawiny idealnie komponują się z mięsami, wędlinami oraz serami. Suszone owoce żurawiny można również dodawać do deserów.
Żurawina a medycyna:
- Ma działania przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze
- Skuteczna w walce z infekcjami pęcherza moczowego
- Skuteczna w walce z schorzeniami skóry
- Skuteczna w walce z wrzodami żołądka
- Wzmacnia układ odpornościowy
- Obniża poziom cukru we krwi
- Wzmacnia siłę mięśnia sercowego
Wartości odżywcze na 100 g:
- Wartość energetyczna 1495 kJ/353 kcal
- Tłuszcze 0,4 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
- Węglowodany 85 g, w tym cukry: 67 g
- Błonnik 0,5 g
- Białko 26,3 g
- Sól 0,01 g
Witaminy:
- B6 - Poprawia funkcjonowanie układu nerwowego oraz zwiększa odporność organizmu
- B2 - Odpowiada za poprawne działanie centralnego i obwodowego układu nerwowego oraz układu odpornościowego
- B1 - Poprawia pamięć
- C - Usprawnia układ odpornościowy
- E - Zapobiega tworzeniu się skrzepów w naczyniach krwionośnych
- Karoten - Pomaga obniżać poziom złego cholesterolu
Minerały:
- Sód
- Potas
- Fosfor
- Wapno
- Magnez
- Jod
- Żelazo
Opakowanie:
Szczelnie zapakowane w opakowanie typu "doypack" co umożliwia wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania, a co najważniejsze pozwala na zachowanie dłuższej świeżości.