
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Zgarnij 3% rabatu na przyszłe zamówienia!
Zielona soczewica 1kg
Opis
Soczewica ma wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie - właściwości zdrowotnych.
Soczewica przede wszystkim zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i potrzebnego w ciąży kwasu foliowego.
Zielona soczewica jest rośliną strączkową wykorzystywaną w kuchni wegetariańskiej oraz wegańskiej. Soczewica zielona białko zawiera go w dużej ilości, dlatego jest idealnym zamiennikiem białka zwierzęcego. Oprócz tego jest źródłem potasu, kwasu foliowego, jak i wielu innych właściwości odżywczych.
Zielona soczewica właściwości:
- jest źródłem dobrze przyswajalnego białka,
- zawiera potas (obniża ciśnienie krwi),
- zawiera kwas foliowy niezbędny dla kobiet w ciąży,
- poprawia przemianę materii,
- wspomaga regenerację organizmu,
- wzmacnia mięśnie i kości.
Soczewica a medycyna:
- Zapobiega nadciśnieniu
- zapobiega anemii
- zapobiega miażdżycy
- wspomaga odchudzanie
- ma niski indeks glikemiczny
Charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem. Świetnie nadaje się jako dodatek do zup, sałatek, dań z warzyw, gulaszu. Można z niej przygotować pasty kanapkowe lub farsz do wypełniania pierogów, krokietów, pasztecików, a nawet pieczeni mięsnych.
Zastosowanie:
- Przygotowując soczewicę, nie ma konieczności wcześniejszego moczenia jej.
- Soczewicę gotuje się 15-20 minut.
- Woda powinna przykrywać całość.
- W trakcie gotowania zostanie wchłonięta.
- Soczewicę można lekko posolić pod koniec gotowania.
- Ugotowana soczewica musi być przechowywana w lodówce.
Opakowanie:
Szczelnie zapakowane w opakowanie typu "doypack" co umożliwia wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania, a co najważniejsze pozwala na zachowanie dłuższej świeżości.