Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Zgarnij 3% rabatu na przyszłe zamówienia!
Ryż arborio 500g
Opis
Ryż to przede wszystkim źródło cennych węglowodanów złożonych, czyli źródła naszej energii. W ryżu znajdziemy również potas, magnez, żelazo i cynk.
Szukając odpowiedniego ryżu do gotowania warto sprawdzić który rodzaj najbardziej będzie odpowiadał naszym potrzebom. Arborio ryż pochodzi prosto z Włoch a do tego wyśmienicie smakuje i ma szereg cennych właściwości! Ten rodzaj ryżu doskonale sprawdza się w się w kuchni azjatyckiej ale też to idealny ryż do risotto arborio gdzie ważne jest pęcznienie, kleistość oraz chłonięcie smaków przez ziarno ryżu.
Czy wiesz, że...
Ryż to najstarsza roślina uprawna, która w ciągu tysięcy lat się nie zmieniła, jest najlepiej tolerowana przez organizm człowieka.
Zastosowanie w kuchni
Ryż daje wiele możliwości, jeśli chodzi o dania. Ryż jest składnikiem dań głównych, zapiekanek, sałatek, deserów oraz zup.
Ryż arborio jest podstawą kuchni azjatyckiej, ale jego walory smakowe i właściwości sprawiają, że na stałe zagościł także w kuchni europejskiej. Nazwa ryżu wzięła się od włoskiego miasta Arborio, skąd pochodzi roślina
Ryż a medycyna:
- Jest lekko strawny, można go jeść podczas biegunek
- Zawiera dużo skrobi i nie wywołuje gwałtownego wydzielania insuliny
- Wspomaga odchudzanie
- Obniża cholesterol
- Ma pozytywny wpływ na ciśnienie krwi
- Może uchronić przed nowotworami piersi czy jelit
- Chroni przed chorobami serca
- Wspiera układ odpornościowy
- Zalecany dla diabetyków
Opakowanie:
Szczelnie zapakowane w opakowanie typu "doypack" co umożliwia wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania, a co najważniejsze pozwala na zachowanie dłuższej świeżości.
Składniki:
ryż arborio 100%. Produkt może zawierać gluten.