Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Zgarnij 3% rabatu na przyszłe zamówienia!
Orzechy włoskie 1 kg POLSKIE
Opis
Orzechy włoskie najczęściej kojarzą nam się ze smaczną zdrową przekąską zjadaną w czasie zimy lub dodawaną do ciast.
Mało kto wie, że orzechy włoskie są idealnym zamiennikiem ryb w diecie, zawierają bowiem wielonienasycone kwasy tłuszczone, które wspomagają obniżanie poziomu cholesterolu oraz działają przeciw zakrzepowo co zmniejsza ryzyko zawału serca.
U osób systematycznie spożywających orzechy zmniejsza się ryzyko zachorowania na serce i nowotwory.
Nadają się do spożycia dla osób z zaburzeniami przemiany tłuszczowej lub osób z miażdżycą.
Dostarczają składników mineralnych i witamin.
Oprócz dobroczynnego wpływu orzecha włoskiego na nasz umysł posiada on wiele innych właściwości zdrowotnych.
Daktyle a medycyna:
- Chronią przed miażdżycą i nadciśnieniem
- Posiadają właściwości przeciwzapalne oraz przeciwzakrzepowe
- Wspomaga prawidłowe utrzymanie ciśnienia krwi oraz chroni przed nadciśnieniem
- Przyśpieszają perystaltykę jelit - zwalcza zaparcia
- Wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
Wartości odżywcze na 100 g:
- Wartość energetyczna 2699 kJ/645 kcal
- Tłuszcze 60,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 6,56 g
- Węglowodany 18 g, w tym cukry 2,2 g
- Błonnik 6,5 g
- Białko 16 g
- Sól 0,01 g
Witaminy:
- B6 - Poprawia funkcjonowanie układu nerwowego oraz zwiększa odporność organizmu
- B2 - Odpowiada za poprawne działanie centralnego i obwodowego układu nerwowego oraz układu odpornościowego
- B1 - Poprawia pamięć
- C - Usprawnia układ odpornościowy
- E - Zapobiega tworzeniu się skrzepów w naczyniach krwionośnych
- Tiamina – 0.341 mg
- Ryboflawina – 0.150 mg
- Niacyna - 1.125 mg
Minerały:
- Sód 2 mg
- Cynk 3,09 mg
- Potas 441 mg
- Fosfor 346 mg
- Wapń 98 mg
- Magnez 158 mg
- Żelazo 2,91 mg
Opakowanie:
Szczelnie zapakowane w opakowanie typu "doypack" co umożliwia wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania, a co najważniejsze pozwala na zachowanie dłuższej świeżości.