
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Zgarnij 3% rabatu na przyszłe zamówienia!
Mąka gryczana 1 kg
Opis
Jest wytwarzana z ziaren gryki poprzez ich zmielenie. Charakteryzuje się szarobrązową barwą, dzięki czemu nadaje produktom z niej otrzymywanych ciemniejszy kolor. Smak mąki gryczanej jest charakterystyczny i przypomina smak kaszy gryczanej. Mąka gryczana to mąka bezglutenowa, dlatego jej właściwości i wartości odżywcze powinny docenić osoby będące na diecie bezglutenowej oraz wegetariańskiej. Warto wspomnieć, że jest wolna od glutenu, ma niski indeks glikemiczny, dlatego znalazła zastosowanie jako środek regulujący poziom cukru we krwi.
Mąka gryczana w kuchni
W przemyśle spożywczym jest używana do wypieków chleba, ciast, bułek i wyrobu makaronów. Na Ukrainie mąka gryczana jest wykorzystywana do przygotowywania zup, natomiast na Białorusi wykorzystuje się ją do produkcji deserku owocowego na zimno, tzw. kułagi ze sfermentowanego ciasta na bazie mąki gryczanej. W polskiej kuchni można z niej przygotować:
- ciasta, ciasteczka, muffiny
- naleśniki, omlety, placuszki, gofry
- kluski, pierogi
Mąka gryczana a medycyna:
- Poprawia trawienie
- Wspomaga regenerację mięśni
- Pozytywnie wpływa na układ krążenia
- Na niski indeks glikemiczny = 40
- Obniża poziom cholesterolu
- Chroni przed wolnymi rodnikami
- Pomaga w utrzymaniu poziomu glukozy we krwi
- Zwalcza bóle głowy
- Pomaga w depresji
Opakowanie:
Szczelnie zapakowany w opakowanie typu "doypack" co umożliwia wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania, a co najważniejsze pozwala na zachowanie dłuższej świeżości.
Zdrowa mąka gryczana jasna może z powodzeniem być stosowana jako zamiennik tradycyjnej mąki. Mąka gryczana biała wzbogaca smak potraw, a do tego jest bardzo zdrowa.