Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Zgarnij 3% rabatu na przyszłe zamówienia!
Mak 1 kg
Opis
Właściwości drobniutkich ziarenek zostały docenione już w starożytności. Czy wiesz, że właśnie wykorzystywano je nie tylko w celach kulinarnych jako dodatek lub baza do potraw, ale również w celach terapeutycznych i uśmierzających ból?
Zastosowanie w kuchni
Mak wykorzystuje się przede wszystkim w cukiernictwie do produkcji:
- ciast
- słodkich bułek
- chleba
- rogalików oraz wielu innych
Może stanowić farsz do deserów oraz posypkę używaną do różnego rodzaju pieczywa. Jest również “obowiązkowym” składnikiem niektórych potraw świątecznych takich jak np. kutia.
Mak a medycyna:
- Obniża cholesterol, dzięki zawartości kwasów omega-6
- Wzmacnia odporność organizmu
- Uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne
- Zapobiega zaparciom i reguluje pracę jelit poprzez obecność w składzie błonnika pokarmowego
- Reguluje procesy trawienne
Opakowanie:
Szczelnie zapakowany w opakowanie typu "doypack" co umożliwia wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania, a co najważniejsze pozwala na zachowanie dłuższej świeżości.