Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Zgarnij 3% rabatu na przyszłe zamówienia!
Kasza bulgur 1 kg
Opis
Kasza bulgur jest rodzajem kaszy, której cenne właściwości oraz wartości odżywcze są doceniane przez mieszkańców Bliskiego Wschodu.
Kasza bulgur jest otrzymywana z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum - najbardziej wartościowej odmiany pszenicy.
Bulgur w kuchni
Bulgur to podstawa tureckiej kuchni. Wyśmienicie smakuje z sosem pomidorowym, przyprawami, a także jako składnik sałatek. Idealnie komponuje się z czerwoną soczewicą - będzie bazą dla wegańskich kotletów.
Kaszę bulgur możemy śmiało dodać także do warzywnych lub mięsnych gulaszy bądź zup. Zastąpi także ryż w risotto.
Mało kto wie, ale najbardziej charakterystycznym daniem, do którego dodaje się bulgur jest tabuleh - orzeźwiająca sałatka ze świeżymi warzywami i miętą.
Jak gotować kaszę bulgur:
- Kaszę bulgur zalej lekko osolonym wrzątkiem w proporcji 1:2,5 (1 porcja kaszy na 2,5 porcje wody)
- Następnie gotuj bez przykrycia ok. 7 min.
- Po tym czasie zdejmij z ognia, przykryj i pozostaw do spęcznienia
Kasza bulgur a medycyna:
- Bogata w substancje, które wspomagają pracę serca
- Koi nerwy oraz obniża poziom cukru we krwi
- W trakcie wysiłku fizycznego wzmacnia serce
- Chroni przed zawałem
- Obniża poziom złego cholesterolu oraz wiąże tłuszcze w przewodzie pokarmowym
- Zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu, zatoru płucnego, zakrzepicy
- Może również wspomóc leczenie anemii
- Ma niski indeks glikemiczny (IG = 46)
Wartości odżywcze na 100 g:
- Wartość energetyczna 1425 kJ/ 342 kcal
- Tłuszcze 1,72 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,27 g
- Węglowodany 75,9 g, w tym cukry 0,08 g
- Błonnik 12 g
- Białko 11,3 g
Opakowanie:
Szczelnie zapakowany w opakowanie typu "doypack" co umożliwia wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania, a co najważniejsze pozwala na zachowanie dłuższej świeżości.