Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Zgarnij 3% rabatu na przyszłe zamówienia!
Cukier kokosowy 1 kg
Opis
Jak powstaje cukier kokosowy?
Cukier kokosowy powstaje z kwiatostanów palmy kokosowej, które wyrastają bezpośrednio z orzecha kokosowego. Łodygę kwiatostanu nacina się a następnie wyciska się z niego słodki biały sok, który spływa do bambusowego naczynia, który jest zaczepiony blisko kolby kwiatostanu. Po zebraniu odpowiedniej ilości sok odparowuje się w specjalnych kadziach aż do uzyskania jasnobrązowego syropu o gęstej konsystencji, przed zastygnięciem jest specjalnie uformowany.
Cenne wartości odżywcze
Cukier kokosowy jest bogaty w kwas octowy, naturalne drożdże, aminokwasy, witaminy oraz minerały. Cukier posiada lekko karmelowy smak
Charakterystyka
Cukier kokosowy ma piękny i intensywny zapach, można zastosować go jako odświeżacz powietrza w mieszkaniu. Wystarczy niewielka ilość w naczyniu aby w mieszkaniu uniósł się wspaniały karmelowo-kokosowy aromat.
Zastosowanie w kuchni
Cukier kokosowy ma delikatny karmelowy posmak. Świetnie sprawdza się jako aromatyczny dodatek do kawy i deserów. Można go stosować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się jako składnik ciast i ciasteczek, drinków i koktajli lub słodkich sosów.
Wartości odżywcze na 100 g:
- Wartość energetyczna 1590 kJ/380 kcal
- Tłuszcze 0,4 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g
- Węglowodany 93,4 g w tym cukry 91,5 g
- Błonnik 1,9 g
- Białko 1,1 g
- Sól 0 g
Opakowanie:
Szczelnie zapakowane w opakowanie typu "doypack" co umożliwia wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania, a co najważniejsze pozwala na zachowanie dłuższej świeżości.