Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Zgarnij 3% rabatu na przyszłe zamówienia!
Ciecierzyca 500g
Opis
Ciecierzyca, inaczej cieciorka lub groch włoski. Jest rośliną strączkową, której właściwości zdrowotne od dawna są docenianie w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego i Bliskiego Wschodu. W kuchni arabskiej ciecierzycę wykorzystuje się do przyrządzenia słynnych falafeli czy humusu, czyli pasty do smarowania pieczywa.
Zastosowanie w kuchni:
Ciecierzyca stanowi podstawowy element kuchni wegetariańskiej, ponieważ zawiera cenne białko, które stanowi substytut białka zwierzęcego. Świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju past, i przecierów z dodatkiem oliwy i świeżych ziół, a także do zup, potraw jednogarnkowych, sosów i sałatek.
Jak gotować ciecierzycę:
Ciecierzycę przeznaczoną do gotowania powinniśmy namoczyć w wodzie z łyżeczką sody oczyszczonej na 10-12 godzin, tę do jedzenia na surowo - na 24 godziny. Następnie należy ją odcedzić, wrzucić do wrzącej wody i gotować pod przykryciem do czasu, aż nasiona staną się miękkie - około 1,5 godziny. Niektórzy zalecają, żeby w trakcie gotowania, ze względu na zanieczyszczenia, zmienić wodę nawet 2 razy.
Ciecierzyca a medycyna:
- Obniża poziom cholesterolu
- Obniża poziom ciśnienia
- Zwalcza zaparcia
- Świetnie wpływa na perystaltykę jelit
- Pomaga w walce z refluksem
- Ma niski indeks glikemiczny = 30
- Wspomaga odchudzanie
Wartości odżywcze na 100 g:
- Wartość energetyczna 1445 kJ/343 kcal
- Tłuszcz 4,6 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g
- Węglowodany 45 g w tym cukry 11 g
- Błonnik 17 g
- Białko 22 g
Opakowanie:
Szczelnie zapakowana w opakowanie typu "doypack" co umożliwia wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania, a co najważniejsze pozwala na zachowanie dłuższej świeżości.