Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Zgarnij 3% rabatu na przyszłe zamówienia!
Bazylia 200 g
Opis
Bazylia czyli Ocimum basilicum to roślina jednoroczna z rodziny jasnotowatych, która pochodzi z Azji Południowej, Środkowego Wschodu i Afryki.
Bazylia w kuchni
Bazylia to niezastąpiony składnik prawie wszystkich dań kuchni śródziemnomorskiej. Świeże liście bazylii, ze względu na wyrazisty smak i charakterystyczny zapach, dodaje się do sałatek i zup, szczególnie pomidorowych. Bazylię najlepiej dodawać do potraw pod koniec gotowania lub smażenia, gdyż wysoka temperatura niszczy jej smak.
Bazylia a medycyna:
- Poprawia trawienie
- Ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pokarmu
- Zapobiega skurczom żołądka
- Pobudza wydzielanie soku żołądkowego
- Zwalcza brak apetytu
- Zapobiega wymiotom oraz nudnościom
- Działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój
- Zwalcza bezsenność
- Zmniejsza nadpobudliwość
Opakowanie:
Szczelnie zapakowany w opakowanie typu "doypack" co umożliwia wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania, a co najważniejsze pozwala na zachowanie dłuższej świeżości.