Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Zgarnij 3% rabatu na przyszłe zamówienia!
Kakao niealkalizowane 500 g
Opis
Czym jest kakao?
Kakao jest to zmielone na proszek nasiona owoców kakaowca, cudnego drzewa rosnącego dziko w lasach równikowych północnej części Ameryki Południowej oraz w Ameryce Środkowej.
Kakao a błogi nastrój
Kakao jest źródłem tryptofanu, który jest wykorzystywany przez mózg do wytwarzania neuroprzekaźnika zwanego serotoniną, który zapewnia spokój oraz daje uczucie szczęścia, stąd często określa się go mianem "czekoladowej ecstazy".
Kakao łagodzi stres
Kakao, pomimo zawartości substancji pobudzających, takich jak kofeina i teobromina, łagodzi stres. Działanie relaksacyjne przypisuje się obecności kwasu walerianowego, które ma działanie uspokajające.
Kakao poprawia pamięć
Kakao hamuje proces pogarszania się pamięci u osób starszych, który związany jest ze zmianami zachodzącymi w obszarze mózgu zwanym zakrętem zębatym.
Zastosowanie w kuchni
Kakao jest także bazą do wypieku bab, ciast, ciasteczek, pierników i innych kakaowych deserów. Jednak z kakao można przyrządzić nie tylko słodkości, lecz także np. makarony.
Kakao a medycyna:
- Poprawia pamięć
- Może zapobiec chorobom układu krążenia
- Łagodzi stres
- Poprawia nastrój
- Przeciwdziała kamicy nerkowej
- Ma niski indeks glikemiczny IG = 20
Wartości odżywcze na 100 g:
- Wartość energetyczna 1744 kJ/414 kcal
- Tłuszcz 12 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 7,4 g
- Węglowodany 15 g w tym cukry 1,4 g
- Białko 21 g
Opakowanie:
Szczelnie zapakowane w opakowanie typu "doypack" co umożliwia wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania, a co najważniejsze pozwala na zachowanie dłuższej świeżości.